Friday, 11 January 2019

Sunscreen Terbaik

Sunscreen Terbaik Untuk Kegunaan Harian.


Assalamualaikum dan selamat petang.

Sejak 2 menjak ni panas lit..lit sungguh tengah hari. Kalau tak disebabkan hantar anak2 sekolah rasanya tak keluar kemana-mana. Tapi perkara wajib jadi tak boleh nak excuse. Hantar tetap hantar.

Selalu kalau kena panas kat luar mesti macam tutup2 muka tahan kena panaskan. Tapi tutup2 muka gitu pakai sunscreen tak untuk protect kulit? . Kalau kita tutup macam tu masih tak dapat protect kulit kita yang mulus ni. Sebab tu kita perlu sunscreen terbaik untuk melindungi kulit muka kita dari terkena sinaran UV yang boleh merosakkan kesihatan kulit kita.

Nak tau tak apa kesan kulit kita jika tak de protection sunscreen. 


πŸ’“ Kulit terbakar- menyebabkan kerosakan kulit kekal jika tidak dirawat
πŸ’“ Penuaan pra -matang - kulit muka akan mengalami kedutan yang ketara, kulit kasar dan bertompok2
πŸ’“ Kanser kulit - kesan dari pendedahan cahaya matahari yang lama
πŸ’“ Kerosakan mata akibat sinaran UV

Sebab tu kita perlu perlindungan sunscreen terbaik untuk kulit muka kita agar ia kekal sihat

Cahaya ultra violet (UV) yang boleh merosakkan kulit:-


πŸ’“ Cahaya UVA - menyerap jauh kedalam kulit. bertindak dengan sesetengah ubat dan kosmetik dan boleh menyebabkan kulit terbakar teruk
πŸ’“ Cahaya UVB-  hanya sampai ke lapisan atas kulit dan merupakan agen primer menyebabkan kulit terbakar
πŸ’“Cahaya UVC - yang ini tidak membahayakan kulit atau merosakkan kulit. Ia diserap oleh alam sekeliling (atmosfera)


Nak tau Kesan terbakar pada kulit kita


Cahaya Matahari yang sederhana


πŸ’“ kulit akan membengkak, kulit akan menjadi gatal dan panas serta kering
πŸ’“ Kulit akan menggelupas

Cahaya matahari yang teruk


πŸ’“ Kulit menggelupas, sangat merah dan bengkak
πŸ’“ kulit uoll akan terasa sakit walaupun hanya tersentuh baju di kulit uoll
πŸ’“ Demam,  rasa sejuk dan lemah badan


Antara Langkah Pencegahan


πŸ’“ Elakkan terdedah pada sinaran matahari antarajam 10 pagi hingga ke 4 petang
πŸ’“ Gunakan sunscreen  yang mempunyai protection dari UVA dan UVB sekurangnya SPF15
πŸ’“ Gunakan topi atau pelindung seperti payung

Kulit kita sebenarnya mempunyai perlindungan semulajadi yang dipanggil melanin. Melanin ini akan membantu menyerap sinaran UV dan menyebabkan kulit berubah dari cerah ke kuning atau keperangan. Ia juga melindungi kulit uoll daripada kerosakan sinar UV


Bagi mereka yang berkulit cerah mempunyai kandungan melanin yang rendah dan membuat mereka amat sensetif dengan cahaya matahari


Siapa yang sangat terdedah kerosakan


πŸ’“ Kulit sensetif yang mempunyai melanin yang kurang
πŸ’“Genetik keluarga yang mengalami kanser kulit
πŸ’“ Yang mempunyai banyak jeragat atau tahi lalat.

Banyakkan kesan sinaran UV pada kulit kita. Sebab tu kita perlukan sunscreen terbaik untuk kulit muka kita. Beringat sebelum kulit muka kita perlu dapatkan rawatan yang lebih tinggi.

Kalau uoll tak idea nak dapatkan sunscreen terbaik yang mana. Uoll bolehlah pilih dari rangkaian mary kay. Sebab terdapat banyak sunscreen dari mary kay dari SPF 15 hinggalah ke SPF 50. Boleh bersusaian dengan kulit dan keperluan kulit kita.

Eh banyaknye sunscreen di atas. Yang mana satu sesuai. Actually sunscreen mary kay ni ada bermacam2 jenis untuk disesuaikan untuk kulit setiap individu. Sebab setiap individu keperluannya berbeza keperluannya samada dari segi umur dan jenis kulit.

if uoll perlukan consultation untuk memilih sunscreen terbaik untuk uoll, bolehlah wasap sis ye. Sis sedia membantu uoll


No comments:

Post a Comment